Kerst in Le Marche – Top 5 vakantietips

november 18, 2016 By Beleven, Eten

Kerst in Le Marche is thuiskomen. De afgelopen jaren werden we getrakteerd op fantastisch weer! 15 graden, strak blauw, overdag buiten lunchen en ‘s avonds in de kou aan het kampvuur of voor de kachel.

Natuurlijk is vakantie vieren ook leuke dingen doen in de buurt van Villa Fiore, natuurlijk het mooiste vakantiehuis van Le Marche! Daarom een top vijf tips wat te doen met kerst in Italie

Tip 1: Kerststallen in Italie

Kerststallen maken (presepi) is een traditie van eeuwen oud. In ieder dorp, stad vind je in kerken, grotten, communes verzamelingen kleine en grote kerststallen. Volledig nagebouwde dorpjes, hilarische taferelen, stromend water, rook en natuurlijk overal lichtjes. Het is een ware volkskunst geworden. Wij waren het meest onder de indruk van de grote verzameling in het prachtige stadje Fermo.

Kerst - presepio - Le Marche - Villa Fiore

Kerst – presepio – Le Marche – Villa Fiore

Presepe of presepio komt oorspronkelijk van het latijnse ´praesaepe´ wat stal betekent. In het jaar 432 is de traditie van het maken van een Presepe gestart door de toenmalige paus. Hij wilde graag de stal van
Bethlehem in het klein nabouwen in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome. Anderen zeggen dat het een idee kwam van Franciscus van Assisi die in het plaatsje Greccio een kerststal nabouwde.

Tip 2: Kerstmarkten in Le Marche

Kerstmarkt in Fermo - Villa Fiore

Kerstmarkt in Fermo – Villa Fior

Kerst in Villa Fiore - Fermo

Kerst in Villa Fiore – Fermo

Kerst in Fermo - Villa Fiore - Le Marche - Italie

Kerst in Fermo – Villa Fiore – Le Marche – Italie

In veel dorpjes en steden rondom Falerone, de thuisbasis van Villa Fiore, vind je de leukste kerstmarktjes (oftewel mercatini di natale). Het begint overigens al vroeg in December. Wil je nog kerstinkopen doen, warme wijn drinken, genieten van de mooi versierde piazza’s? De Italianen verschijnen vaak pas wat later op de avond, dus wil je het echte volksfeest meemaken, kom dan niet voor acht uur in de avond! Meer activiteiten zijn te vinden op de website van MarcheFesta.

Tip 3: Kerst schaatsen op het plein

In verschillende steden in de omgeving (Sarnano, Fermo, Macerata) zijn er schaatsbanen aangelegd en kunnen de kinderen los. Uiteraard na het schaatsen een warme chocola en een broodje Italiaanse worst (sorry, geen Unox te krijgen).

Schaatsen met kerst in Fermo - Villa Fiore - Le Marche - Italie

Schaatsen met kerst in Fermo – Villa Fiore – Le Marche – Italie

Schaatsen in Fermo - Villa Fiore

Schaatsen in Fermo – Villa Fiore

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tip 4: Kampvuur en buiten koken. Kerst vieren in Villa Fiore

Om het een beetje avontuurlijk te maken kan een kampvuur in de winter natuurlijk niet ontbreken. Marshmellows boven het open vuur, een fantastische stufa (stoofpot), pizza’s bakken in de houtoven alles is aanwezig om het kerstdiner tot een groot succes te maken.

Buiten koken - Villa Fiore - Le Marche - Italie

Buiten koken – Villa Fiore – Le Marche – Italie

Pizza bakken bij Villa Fiore - Le Marche

Pizza bakken bij Villa Fiore – Le Marche

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tip 5: Skiën  in Le Marche

Meestal worden we pas rond februari getrakteerd op genoeg sneeuw in de Monti Sibillini, maar een enkele keer hebben we het geluk om op de latten te kunnen gaan staan in de kerstvakantie. Maar met kleine kinderen is februari een echte aanrader. Het skigebied ligt op 40 minuten rijden van Villa Fiore en voor ongeveer 15 euro kun je een dag skiën. Op de ‘sneeuw’ website van Sarnano vind je alle informatie over skiën in Le Marche.

Skien bij Vakantiehuis Le Marche - Sassotetto

Skien bij Vakantiehuis Le Marche – Sassotetto