Kerst-in-vakantiehuizen-le-marche-kerststal-Loreto

november 18, 2018

Kerst in Le Marche, top 5 vakantietips

Kerst in Le Marche is thuiskomen. De afgelopen jaren werden we getrakteerd op fantastisch weer! 15 graden, strak blauw, overdag buiten lunchen en ‘s avonds in de kou aan het kampvuur of voor de kachel.

Natuurlijk is vakantie vieren ook leuke dingen doen in de buurt van vakantiehuis Villa Fiore en Casetta Olive, natuurlijk de mooiste vakantiehuizen van Le Marche! Daarom een top vijf tips wat te doen met kerst in Italie

Tip 1: Kerststallen in Italie

Kerststallen maken (presepi) is een traditie van eeuwen oud. In ieder dorp, stad vind je in kerken, grotten, communes verzamelingen kleine en grote kerststallen. Volledig nagebouwde dorpjes, hilarische taferelen, stromend water, rook en natuurlijk overal lichtjes. Het is een ware volkskunst geworden. Wij waren het meest onder de indruk van de grote verzameling in het prachtige

Presepe of presepio komt oorspronkelijk van het latijnse ´praesaepe´ wat stal betekent. In het jaar 432 is de traditie van het maken van een Presepe gestart door de toenmalige paus. Hij wilde graag de stal van
Bethlehem in het klein nabouwen in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome. Anderen zeggen dat het een idee kwam van Franciscus van Assisi die in het plaatsje Greccio een kerststal nabouwde.

Kerststalletje Fermo

Kerststalletje Fermo

Tip 2: Kerstmarkten in Le Marche

Villa Fiore, vind je de leukste kerstmarktjes (oftewel mercatini di natale). Het begint overigens al vroeg in December. Wil je nog kerstinkopen doen, warme wijn drinken, genieten van de mooi versierde piazza’s? De Italianen verschijnen vaak pas wat later op de avond, dus wil je het echte volksfeest meemaken, kom dan niet voor acht uur in de avond! Meer activiteiten zijn te vinden op de website van MarcheFesta

.

Kersttreintje Fermo

Kersttreintje Fermo

Kerstmarkt Fermo

Kerstmarkt Fermo

Tip 3: Schaatsen op de pleinen in Le Marche

In verschillende steden in de omgeving (Sarnano, Fermo, Macerata) zijn er schaatsbanen aangelegd en kunnen de kinderen los. Uiteraard na het schaatsen een warme chocola en een broodje Italiaanse worst (sorry, geen Unox te krijgen).

.

Tip 4: Kampvuur en buiten koken. Kerst vieren in Villa Fiore

Om het een beetje avontuurlijk te maken kan een kampvuur in de winter natuurlijk niet ontbreken. Marshmellows boven het open vuur, een fantastische stufa (stoofpot), pizza’s bakken in de houtoven alles is aanwezig om het kerstdiner tot een groot succes te maken.

.

Buiten koken bij Villa Fiore met kerst

Buiten koken bij Villa Fiore met kerst

Tip 5: Presepe Vivente in Falerone

In het Parco Archeologico in Piane di Falerone genieten we ieder jaar van de Presepe Vivente, een prachtige christelijke traditie. Het het verhaal van de geboorte van Jezus, afgebeeld door onze dorpsgenoten. In Falerone is het ieder jaar een cadeautje om naartoe te gaan. Er zijn zo’n 500 figuranten die deelnemen. En dat voor een dorp met zo’n 3000 inwoners. Het is een route van ongeveer een kilometer waar heel de omgeving op af komt. Het levende kerstverhaal werkt toe naar de uiteindelijke geboorte van het kindje Jezus. Ieder jaar ligt in de kribbe de laatst geboren baby in Falerone met aan zijn/haar zijde de ouders in de rol van Jezus en Maria. Achteraf drinken we (altijd met mate) een klein bekertje vin brulé om op te warmen.

.

Kerst-in-vakantiehuizen-le-marche-presepe-vivente-maria

Presepe Vivente, Maria

Kerst in vakantiehuizen le marche, presepio vivente, timmerman

Presepe Vivente – de timmerman

Kerst in vakantiehuizen le marche, presepe vivente, bevolkingstelling

Presepe Vivente- De bevolkingstelling

Ook genieten van een prachtige Kerst en Oud en Nieuw in Le Marche?

Ieder jaar is Villa Fiore of Casetta Olive te huren met kerst en oud en nieuw. Check onze reserveren pagina mocht je interesse hebben!

.

Nieuwsbrief