Skip to main content

maart 13, 2018

Renovatie vakantiehuis Villa Fiore

Veel mensen vragen ons waarom we niet hebben meegedaan aan het vermakelijke programma ‘Ik Vertrek’. Ons antwoord is steevast: niemand zou gekeken hebben. De verbouwing verliep vlekkeloos.

We kochten ons eerste gedeelte van Villa Fiore (een boerderij uit 1887) in oktober 2013. Het was een al casco gerenoveerd huis, maar de helft van een heel huis. Dit was het gedeelte met prachtig uitzicht en de renovatie van de gevel, nieuw dak en uitbouw voor keuken en portico waren al gedaan. Ideaal! Vanaf november 2013  tot einde zomer 2014 hebben we verbouwd.

Iedere zes weken naar Le Marche

Iedere 6 weken vlogen we naar Ancona, sliepen in een heerlijke B&B (Il Leone, Falerone!) en namen de plannen door met onze architect Roberto. In tussenliggende weken hoopten we op updates, maar Roberto zal gedacht hebben ‘teveel inmenging vertraagt’, dus dan maar niet! Gevolg, iedere zes weken werden we verrast met de voortgang, soms positief en soms negatief. Voordeel: leren loslaten! Sturen op afstand heeft toch geen zin. Een heerlijke wetenschap. Gelukkig heeft Roberto oog voor detail, kwaliteit en houdt hij van grijs en strak, alles wat bij ons past.

Vakantiehuis villa Fiore eerste verbouwing

Zo kochten we vakantiehuis Villa Fiore

Vakantiehuis Villa Fiore graafwerkzaamheden zwembad

Graafwerkzaamheden voor aanleg zwembad

Vakantiehuis-Villa-Fiore-eerste-verbouwing-graafwerkzaamheden

Aanleg zwembad Villa Fiore

Waar start je met zo’n grote verbouwing op afstand?

Allereerst, accepteer de bureaucratie en verzamel betrouwbare mensen om je heen. Laat los wat je niet kunt beïnvloeden. Dat betekent natuurlijk niet dat je een blind vertrouwen hoeft te hebben. Contact en duidelijk inzicht in wat er gebeurt is af en toe noodzaak. Zeker in de tweede fase van de verbouwing van Villa Fiore waren we blij met de aanwezigheid van familie om iedere dag te zien wat er gebeurde.

Toen kwam de aardbeving in 2016

Na Villa Fiore twee jaar op een rij succesvol te hebben verhuurd, werden Umbrie en Le Marche in de nacht van 24 augustus 2016 opgeschrikt door een verschrikkelijke aardbeving. Het hart van de beving lag hemelsbreed zo’n 35 km bij ons vandaan. Ik werd vroeg in de morgen uit mijn bed gebeld door mijn beste vriendinnetje…we wisten nog van niets. Met onze gasten ging het goed. Dat was het belangrijkste. Ook ons gedeelte van het huis stond letterlijk als een huis. Helaas gold dat niet voor de andere kant van het huis. De aardbevingen die volgden eind augustus en de voor ons dorp meest schadelijke eind november, maakten dat het huis grote schade opliep. Het dak week uiteen, waardoor inslaande regen ook de binnenkant in de daaropvolgende tijd verder deed beschadigen.

 

Aankoop Villa Fiore 3.0 eind december 2017

Na vele overleggen en onderhandelingen met de eigenaren hebben we uiteindelijk eind december 2017 de andere kant van het huis gekocht. Geen sinecure want de emotionele waarde van het huis voor hen was hoog, dus onderhandelen behoorde niet tot de opties. Wij hadden nooit het plan gehad om te kopen. Waren al super blij met het huis wat we hadden en zo ook onze gasten! Toch hadden we geen keus,  niet kopen zou uiteindelijk ook schade betekenen voor ons huis.  

Overdracht-vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-eerst-naar-het-strand

Eerst even samen naar het strand voor de overdracht

Overdracht-vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-eerst-naar-het-strand

Selfie met twee voor de overdracht van Villa Fiore

Overdracht-vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-eerstste-gedeelte-familie

Gedeelte van de verkopende familie. Ze waren met 9!

Overdracht-vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-kinderen-vermaken-zich-ook-bij-de-notaris.

De kinderen gedragen zich als een zonnetje

 Start verbouwing Villa Fiore 3.0

‘Un casino’ aan handtekeningen, alles voor het goede doel. In februari 2018 zijn we gestart aan onze grootste renovatie tot nu toe. Uiteraard hebben ook wij te maken met (soms ook terechte) Italiaanse bureaucratie! Dit huis moet net als Villa Fiore mogelijke bevingen met verve kunnen doorstaan. Daarvoor hebben we ingenieurs, geometra’s, geologen, aannemers, timmermannen, plaatselijke overheid, de provinciale overheid en architecten nodig. Daarnaast uiteraard stapels en stapels en stapels papieren om te ondertekenen en vooral facturen te betalen. Maar alles heeft als doel dadelijk die renovatie zo soepel te laten verlopen, dus bijten we samen met een glimlach door de zure appel heen.

Aan de slag, eerst veel, heel veel slopen

Na de kermis van handtekeningen en rapporten kunnen we eindelijk aan de slag. Primaire doel is het doorpinnen van het volledige huis. Dit is een typisch Italiaanse manier te voorkomen dat muren instorten. Daarna begint het mooiste gedeelte (voor de bouwvakkers dan tenminste). Het sloopwerk. De eerste weken hebben in het teken gestaan van het verwijderen van vloeren, balken, muren, badkamer en het uitgraven van de begane grond. En het resultaat mocht er zijn. Tegen al (snik) verwachtingen in, staat er geen muur meer overeind, zit er geen enkele draagbalk meer in, zijn alle vloertegels verwijderd en starten we volledig opnieuw!

Een sterke basis voor vakantiehuis Villa Fiore

Na de sloop starten we met de opbouw. De begane grond wordt uitgegraven.Er worden stalen frames ingegraven als basis voor de nieuwe draagmuur die van begane grond tot zolder opnieuw opgebouwd wordt. Achter deze muren komen straks drie van de vier geplande badkamers. Na de frames wordt de eerste laag met cement gestort. De basis is gelegd! Daarna isolatie. In de hoop dat onze gasten straks warme voeten hebben.

 

Vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-uitgraven-begane-grond.

Uitgraven begane grond

Vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-fundering-nieuwe-draagmuur

Fundering nieuwe draagmuur

Vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-het-hele-huis-leeg

Het hele huis leeg, geen muur of verdiepingsvloer meer overeind

Vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-gevelrestauratie

Gevelrenovatie Villa Fiore

De eerste balken gaan Villa Fiore in!

In het oude Villa Fiore zijn de oude balken (travi) bewaard gebleven. Voor de andere zijde vervangen we op beide vloeren 7 balken en daarmee worden dus ook de verdiepingsvloeren volledig ontmanteld en weer opnieuw opgebouwd. Uiteindelijk een zege want we liepen op de eerste verdieping letterlijk op 20 centimeter hoogteverschil. Authentiek is leuk, maar veiligheid blijft het belangrijkste uitgangspunt voor onze gasten! Tijdens een flitsbezoek aanschouwen we live het naar binnen brengen van de eerste balk. Hoe? Gewoon een stuk van het dak eraf, vastmaken aan een “touwtje” naar binnen laten zakken en in huis door te manoeuvreren met een trap aan de ene kant en door op een trap te staan aan de andere kant in twee minuten op zijn plek. Binnen een half uur lagen er zeven. Onze vraag (nog niet uitgesproken) of er nog gebruik gemaakt zou gaan worden van een waterpas werd na dat uur beantwoord…Gelukkig toch wel!

Vakantiehuis-Villa-Fiore-Le-Marche-Italie-eerste-balk-gaat-het-huis-in

De eerste balken gaan Villa Fiore in

Draagmuur dak en gevel

De daarop volgende weken staan in het teken van de opbouw van de draagmuur, het verwijderen, opnieuw opbouwen en isoleren van het dak en de gevelrenovatie. Wij kijken het meeste uit naar de laatste. Villa Fiore is in 1882 gebouwd. Ruim 15 jaar geleden startte de vorige eigenaar van ons huis aan de eerste helft van de renovatie. Het resultaat is Villa Fiore waar onze gasten al vier jaar lang met veel plezier van hebben genoten.

Na de gigantische kou in februari 2018 is er in de weken daarna een hoop gebeurd. Het beton voor de nieuw te bouwen draagmuur is gestort. Deze draagmuur wordt gebouwd over de volledige lengte en hoogte van het huis. Uiteraard alles op zijn Italiaans, we weten nooit exact wanneer wat gebeurt!

De hijskraan is een waar cadeautje in het mooie landschap en onze bovenbuurman! Bittere noodzaak helaas… De verdieping vloeren moeten verwijderd worden. De balken blijken vrijwel allemaal niet meer voldoende kwaliteit te hebben en worden dus vervangen. Alles moest eruit! En er weer in!

Vakantiehuis Villa Fiore Le Marche Italie draagmuur eerste verdieping

Draagmuur eerste verdieping

Vakantiehuis Villa Fiore Le Marche Italie open dak

Een nieuw dak, geïsoleerd en veilig

Voorbereidingen nieuwe dak Villa Fiore

Voorbereidingen nieuwe dak Villa Fiore

Vloeren, elektriciteit, loodgieters en de nieuwe indeling

Na het plaatsen van de balken is de volgende stap het leggen van de vloeren. Volgens de gebruikelijke bouwstijl in Le Marche kiezen we voor gerenoveerde cotto stenen gelegd op kleinere dwarsbalken. Daar komt een nieuwe cementlaag op om vervolgens de tweede laag cotto’s erop te leggen. Daarna is het de tijd om alle voorbereidingen te doen voor de loodgieters, elektriciens, worden tussenmuren geplaatst en beton gestort op de badkamers.

Afwerking van Villa Fiore

Natuurlijk moet je geduld hebben met een renovatie als deze, dus als het eindelijk zover is dat het eindresultaat vorm gaat krijgen komen er vele ‘vier’ momentjes. De vier badkamers worden betegeld, de nieuwe stufa (houtkachel) wordt geplaatst, de doorbraken op alle drie de verdiepingen worden verder afgewerkt, de binnendeuren gemaakt door de plaatselijke timmerman worden geplaatst, de inbouwkasten worden geplaatst, het prachtige design bad haar plek vindt, kortom te veel om te benoemen. 

Ook genieten van alles wat vakantiehuis Villa Fiore te bieden heeft?

Vanaf april 2019 is Vakantiehuis Villa Fiore te huur voor 14 personen. Met haar 7 slaapkamers, 6 badkamers, design inrichting, prive zwembad, drie terrassen en het belangrijkste…..een uitzicht om nooit te vergeten? Reserveer dan snel onze prachtige villa!