Falerone – serie mooiste plekjes rondom ons vakantiehuis in Le Marche, Italie

januari 16, 2018 By Beleven, Culture, Eten, Uncategorized

Vakantiehuis Villa Fiore ligt op 2 kilometer van het historische stadje Falerone. Het centro storico van Falerone ligt op de top van een heuvel (450m hoogte). Een herkenbaar beeld voor vele dorpjes in Le Marche. Falerone zoals het nu is, is opgericht door Ottaviano 29 voor Christus. De voornaamste inkomsten komen uit landbouw en industrie. In de Marche is de grootste schoenenindustrie van Italie te vinden. Veel bewoners uit de omgeving werken in deze industrie.

Uitzicht op Falerone bij vakantiehuis Villa Fiore

Uitzicht op Falerone bij vakantiehuis Villa Fiore

Uitzicht op Falerone vanaf de weg naar Villa Fiore

Uitzicht op Falerone vanaf de weg naar Villa Fiore

Restaurants in Falerone

Vlak bij Villa Fiore ligt Ristorante Delle Logette (Met 4,5 sterren op Tripadvisor). Het restaurant wordt bestierd door eigenaar Fabio, zijn vrouw (in de keuken) en zoon. Je kunt er overdag heerlijk lunchen op het terras met een magnifiek uitzicht over het Sibillini Gebergte (Monti Sibillini). Uiteraard kun je er ook in de avond terecht. Het vlees komt van boeren uit de omgeving en de geserveerde groenten uit de “orto” (groentetuin) van de eigenaar! Let op feestdagen even op dat je reserveert. Op maandag is Le Logette gesloten.

Ravioli Le Logette, vakantiehuis Le Marche

In Piane di Falerone vind je New Dream Pub Birreria. Het meeste wat geserveerd wordt komt van lokale boeren, bakkers etc. Hamburgers van 200/400 of 600 gram, verse frietjes maar ook gegrilde kip, bistecca en lekkere salades. Uiteraard heet deze Birreria niet voor niets Birreria. Geniet hier van heerlijke Italiaanse, Duitse en Belgische biertjes.

Restaurant Pizzeria L’Oasi Di Ilari Paola vind je ook aan de doorgaande weg in Piane di Falerone. Let even goed op. Rij in de richting van Servigliano. Bij een van de laatste gebouwen aan je linkerhand zie je een bord Oasi staan. De ingang zit aan de linkerkant, gezellig ziet het er niet uit…maar…ga er naar binnen! Hier bakken ze pizza’s uit een gigantische houtoven.De pizzaria wordt gerund door Nicola en Paola. Je kunt kiezen uit verschillende (gezonde) deegbodems. Je kunt hier ook pizza’s afhalen (Margarita 4,5 euro) en het lekker opeten genietend van het uitzicht van Villa Fiore.

Actief zijn in Falerone

Uiteraard kun je vakantiehuis Villa Fiore uitlopen en een prachtige route hardlopen. Zorg wel dat je een beetje getraind bent als je hardloop plannen hebt. De routes kunnen redelijk stijl zijn. Ook heeft Villa Fiore twee goeie mountainbikes staan. Hier zal ik nog een aparte blog over schrijven.
In Piane di Falerone vind je de Q-Bo. Een kleine greep uit hun aanbod: Zwembad (jaja, zelfs spinnen in het water), Yoga, Pilatus, schoonheidsbehandelingen en massages. Ze bieden verschillende interessante pakketten aan voor een dagje genieten. Boek het wel tevoren!

Musea in Falerone

Op korte afstand van ons vakantiehuis in Le Marche ligt het Teatro Romano waar Falerone beroemd om is. Het is een van de best bewaard gebleven teatro’s van Le Marche. Het is wat moeilijk te vinden, met name omdat het niet duidelijk is aangegeven. Officieel is het alleen in de zomer open. Het is vervallen, maar nog grotendeels in tact en een bezoekje echt waard (adres is Piazza della Concordia 6). Het Teatro Romano is een onderdeel van het Museo Civico Archeologico. Dit museum toont je met name opgravingen uit de Romeinse tijd.

Falerone & Villa Fiore na de aardbevingen in 2016 en 2017

In augustus 2016 werden Le Marche en Umbrie getroffen door een aantal ernstige aardbevingen. Ook Falerone is verdrietig genoeg niet ongeschonden gebleven! In de komende jaren zal er hard gewerkt moeten worden, zullen overheid en gemeente over de brug moeten komen. Het oude centrum is het ergst geraakt. Na de beving van eind november 2017 is het hele dorp geëvacueerd. De restauratie van de kerk en het gemeentehuis is in volle gang. Helaas geldt dat nog niet voor de huizen van de bewoners. De schoonheid van Falerone is gelukkig niet verloren gegaan. Eind 2017 maakte onze vriend en buurman Massimiliano Sbrolla met prachtig beeld duidelijk dat we er nog altijd zijn en zullen blijven #siamoesaremosemprequi. De beelden van Falerone bewijzen dat dat zo is!

Villa Fiore zelf heeft de bevingen goed doorstaan. Gasten zijn blijven komen en gaan en zullen dat ongetwijfeld de komende jaren blijven doen. Villa Fiore is gebouwd in 1881. Het huis heeft bewezen tegen dit natuurgeweld opgewassen te zijn. In de komende twee jaar gaan we ons best doen om ook het huis van de buurman (de andere helft van ons huis) ook weer in originele staat terug te brengen.

Filmpjes van Falerone

In seconde 30 zien jullie Villa Fiore met haar zwembad.

Genieten van Falerone in Vakantiehuis Villa Fiore?

Wil je ook meegenieten van al dit moois! Reserveer dan snel Villa Fiore! Je kunt er tot en met 2018 terecht met twee gezinnen. Vanaf 2019 zal Villa Fiore in Falerone verbouwd worden tot een Villa van bijna 400m2 met 7 slaapkamers en 5 badkamers. Andere Blogs in deze serie gaan over Grottammare en Lago di Fiastra.