Skip to main content
Ommuurd Italiaans stadje

Servigliano

Vakantiehuis Villa Fiore ligt op 6 kilometer van het prachtige stadje Servigliano. Het stadje ligt aan de rivier de Tenna en aan de doorgaande weg naar Ascoli Piceno (een prachtige route, mocht je gaan, rijdt dat binnendoor, niet via de tolwegen, je zult geen spijt krijgen). Vanaf het moment dat wij Servigliano ontdekten waren we verliefd. Het centro storico is ommuurd (door huizen), waardoor je je waant in volledige rust! De naam Servigliano is afgeleid van het oude Castello di Servigliano, dat helaas in verval raakte. Hiervoor in de plaats kwam het Castell Clementino, dat een bijna perfect vierkant vormt (137 x 144 m) en nu het hart van het huidige Servigliano vormt.

Restaurants in Servigliano

Gelateria Caffeteria Mecozzi

Midden in het centrum van Servigliano, met uitzicht over het plein (piazza) en de kerk, ligt Gelateria Caffeteria Mecozzi. De lieve eigenaren staan garant voor genieten van La Bella Vita in Italia. In de ochtend (wel voor 11 uur he!) een heerlijke cappuccino, croissant (cono) en verse jus (spremuta). Voor de kinderen vers gemaakt ijs. In de middag genieten van een uitgebreide aperativo. En geloof me, Rosella maakt er een waar feest van!

Pane & Vino

Op een prachtig hoekje, rechts van het Palazzo Pubblico, ligt restaurant Pane & Vino. Het is sfeervol ingericht, fijne verlichting, met design oldies van o.a. Gervasoni en Ingo Maurer. Maar belangrijker nog, de service is fantastisch, het eten simpel, eerlijk en doeltreffend en de wijnkaart vol met lokale wijnen. Uitgebreid te noemen voor een restaurant in Le Marche. In de zomer heeft Pane&Vino ook een prachtig terras. Vanuit Villa Fiore komen we hier altijd graag terug.

Villa Funari

Villa Funari is een prachtige locatie net buiten het oude centrum van Servigliano (vijf minuten lopen). Het restaurant vind je in de kelder van de villa. Ze zijn ook eigenaar van de prachtige slager in het centrum, vleesgerechten zijn dan ook hun specialiteit.  Ze koken met lokale producten, maken uiteraard hun pasta zelf. Let op, het restaurant is alleen open op zaterdag en zondag (zondag ook lunch) en in de vakanties op reservering.

Wat is er te zien in Servigliano

Kerk van Santa Maria del Piano

Chiesa Di Santa Maria del Piano vind je buiten Servigliano bij de parkeerplaats als u vanaf Villa Fiore komt aan uw rechterhand. Het gebouw, oorspronkelijk een kleine kapel werd gebouwd op een onbekende datum maar zeker voor het midden van de vijftiende eeuw (de oude muren zijn nog in de sacristie van de huidige kerk). Het gebouw in zijn huidige vorm, in achttiende-eeuwse stijl, bestaande uit een schip met zeven altaren werd gebouwd tussen 1746 en 1769. Het is een bezoekje waard! Kerk Santa Maria del Piano, servigliano

Collegiata di San Marco

Deze kerk ziet u vanaf het terras van Mecozzi (aan de overkant). Het gebouw werd gebouwd door de architect Luigi Paglialunga van Fermo. Het is een kerk met een enkel schip met zijkapellen, maar waarschijnlijk hadden het een schip en twee zijbeuken moeten zijn. In plaats van de zijbeuken zijn er de sacristie, de begraafplaats, een huis voor de priestere en enkele privéhuizen. De bouw van de kerk begon in 1774en in januari 1778 afgerond. Neem vooral even een kijkje binnen wanneer de deuren open staan.

De poorten van Servigliano

Servigliano staat bekend om zijn vier poorten, waarvan de noordelijke poort en de zuidelijke poort de belangrijkste zijn. Porta Clementina (noord). wordt ook wel Porta Marina genoemd. De bouw begon in september 1774 en eindigde in september 1775. Het plaquette wat er nu op zit met pauselijke teksten is origineel. Porta Pia (zuidelijke poort) wordt ook wel Porta Navarra genoemd. Vanaf deze deur begint de weg naar Belmonte Piceno. De bouw begon in november 1776 en eindigde in juli 1777. Blijf bij een wandeling door Servigliano echt even stil staan.

Palazzo Pubblico 

Het Palazzo Pubblico staat midden op het grote plein van Servigliano en is altijd het middelpunt van alle festiviteiten die georganiseerd worden in Servigliano. Het heeft twee verdiepingen (op de tweede verdieping een theater) en is gebouwd tussen 1784 en 1789. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van materiaal ontleend aan de sloop van de toren van Servigliano Vecchio. Het balkon werd pas veel later toegevoegd.

Festiviteiten in Servigliano

Il Torneo Cavalleresco di Castel Clementino

Iedere derde zondag van de maand augustus vindt het Torneo Cavalleresco plaats. Een historische re-enactment in kostuums van de vijftiende eeuw. Ben je deze zondag in Villa Fiore? Neem een dikke trui mee zeker voor de kinderen want het duurt even! Maar.. met meer dan 500 deelnemers uit de omgeving biedt het een unieke en fascinerende excursie in de geschiedenis van de Italiaanse klederdracht. De prachtige kleding, gemaakt door lokale kleermakers, zijn zeer getrouwe reproducties van de modellen uit de schilderijen van de meesters van het tijdperk, zoals Crivelli, Ghirlandaio en anderen. Al weken tevoren hoor je plaatselijke jeugd oefenen vanuit je vakantieadres. Na een geweldidige show van de vlagdragers en slagwerken, start het spel tussen de districten Porta Santo Spirito, de oude stad, San Marco, Porta Navarra en Porta Marina.

De markt van Servigliano

In voorjaar, zomer en najaar is het iedere maandag in de ochtend tot een uur of 1 markt. Tijdens de zomermaanden zijn er ook vaak avondmarkten. De verschillende barren zijn dan ook tot laat open voor een hapje en een drankje.