Truffels zoeken in Le Marche  | Vakantiehuis Le Marche

Truffels zoeken in Le Marche bij Vakantiehuis Le Marche

Le Marche is een stuk minder beroemd als provincie om truffels te zoeken. Eerder gaan mensen naar Piemonte  en Umbrië. Dat maakt Le Marche juist de perfecte locatie om op jacht te gaan! Gasten van Casetta Olive  omschreven hun ervaring deze week als een “niet commerciële manier” van truffels zoeken. Prachtige wandeltochten achter een hond aan! Truffels zoeken is één van de activiteiten die Vakantiehuis Le Marche vanaf 2021 aanbiedt aan haar gasten.

Wat is een truffel?

Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit.

In Midden-Italië is een van de meest ideale plekken voor deze soort paddenstoelen. Ze groeien zelfs ondergronds tot een diepte van 60-100 cm.

De truffel, ook wel Tuber genoemd, wordt gevonden in wortels van bomen zoals: eiken, steeneiken, lindebomen en populieren. Ze kunnen ook spontaan ontstaan ​​in het midden van een veld. 

De truffel is kostbaar en wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.

De peperdure zwarte truffel mag door gecertificeerden  gezocht worden van 1 oktober tot 31 december. Hij kan  een  gewicht  bereiken tot 400 gram. Hij is zeer aromatisch en wordt bij voorkeur rauw gegeten. De van half november tot half maart geoogste, iets minder aromatische zoete zwarte truffel kan het best licht worden gegaard.

Truffels zoeken met honden in Le Marche

In Frankrijk worden truffels gezocht door varkens en honden. In Le Marche worden alleen honden gebruikt. Deze honden worden speciaal opgeleid. Vanaf geboorte (al wanneer ze drinken bij de moeder) worden ze in aanraking gebracht met de truffel. 

Vanaf het moment dat de hond losgelaten wordt in truffel gebied rent de hond als een gek weg. Hij speurt, snuffelt, wroet op zoek naar het zwarte of witte goud. Vaak weet  de hond maar vooral ook het baasje waar de truffels ongeveer te vinden moet zijn. De habitat moet kloppen.  Vindt de hond een truffel? Dan wordt deze uitgegraven en het gat weer gedicht. Vaak groeit er dan op dezelfde plek weer een nieuwe truffel!

Koken met truffels in Le Marche

En als je nu die bijzondere truffels hebt gezocht (ik zeg bij opzet niet heerlijk, want ik ben zelf een bijzonder voorbeeld van een niet truffel liefhebber) dan ga je natuurlijk als een gek aan de slag in één van onze  prachtige buitenkeukens! Wij maakten Carpaccio con Tartufo, Tagliatelle al Tartufo, Bistecca di Vitello con  Tartufo en een dag later….uiteraard…Pizza al Tartufo & Salsicce! 

Truffels zoeken vanuit Villa Fiore of Casetta Olive

Wanneer je logeert in Villa Fiore of Casetta Olive  brengen we je graag in contact met Annemieke. Zij woont en werkt al bijna 10 jaar in de omgeving en heeft een groot netwerk. Kosten voor een truffel tocht delen we binnenkort  met jullie op deze website. Beste maanden  zijn overigens oktober, november én voor de witte truffel, december!

Nieuwsbrief