Skip to main content

Recept Farfalle all’Amatriciana

Over de oorsprong van het recept Spaghetti all’Amatriciana is veel geschreven! Duidelijk is in ieder geval dat het vernoemd is naar het stadje Amatrice, dat in 2016 zwaar getroffen is door een aardbeving. Van oorsprong was het spaghetti in bianco (bron: website Comune Amatrice). Pas rond 1700 werden tomaten geïntroduceerd in de Italiaanse keuken. De basis van dit gerecht ligt ergens op de grens tussen de Abruzzen en Lazio. Het is onduidelijk hoe het recept uiteindelijk in Rome terecht kwam, waar het veelvuldig gegeten wordt. Wij maken het vandaag met Farfalle, gewoon omdat het super leuk is om te maken.

Ingrediënten Farfalle all’Amatriciana

Voor het deeg van de Farfalle verwijs ik jullie naar een eerder recept wat ik schreef. De cavatelli met pesto genovese. Voor de salsa Amatriciana heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 125 gram guanciale (licht gerookte spek)
  • Eettlepel olijfolie extra vergine
  • Scheutje witte wijn
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik (Marzano)
  • 100 gram Pecorino
  • Chilipeper vlokken naar smaak

Farfalle maken

Farfalle (het Italiaanse woord voor vlinder) maak je van droge pasta. Nadat het deeg 20 minuten heeft liggen rusten rol je het deeg plat met een deegroller of gebruik je de pastamachine. Wanneer het deeg op stand vier is leg je het op een schoon oppervlak (Italianen gebruiken een houten pasta plank, die luxe hebben wij thuis niet). Daarna snij je de pasta in repen en vervolgens over dwars. Daarna knijp je het midden samen tot de vorm van een vlinder.

Amatriciana maken

Bak de guanciale / gerookte spek op hoog vuur bruin. Doe dit bij voorkeur in een ijzeren (pasta)pan (zie foto). Voeg de wijn toe. Haal de stukjes guanciale vervolgens uit de pan, laat ze uitdruppelen en zet ze apart. Houd ze eventueel warm in de oven. Op deze manier worden ze niet te droog en te zout, maar blijven ze lekker zacht en smakelijk.

Voeg de in reepjes gesneden tomaten toe en verwijder de zaadjes (je kunt ze het beste eerst blancheren, zodat je de schil gemakkelijk kunt verwijderen en ze vervolgens kunt snijden). Doe de tomaten in dezelfde pan en voeg zout naar smaak toe. Voeg na een paar minuten de chilipeper, en de stukjes guanciale weer toe en meng de saus opnieuw. 

Farfalle-allamatriciana-gemaakt-voor-Villa-Fiore-Casetta-Olive
Farfalle-allamatriciana-gemaakt-voor-Villa-Fiore-Casetta-Olive

Farfalle all’Amatriciana samenvoegen

Kook de pasta in overvloedig zout water en zorg ervoor dat hij al dente gekookt is (gaar wanneer de Farfalle naar boven drijft). Zeef het goed en doe het in een kom, voeg de geraspte Pecorino toe. Wacht een paar seconden en en voeg vervolgens toe in de pan. Meng alles door elkaar en bereid meer Pecorino bij voor degenen die dat willen.

Wil je nu meer weten over de Italiaanse keuken? Check dan een van mijn andere blogs met recepten? Of Italiaans leren koken op locatie? Dat kan! In Villa Fiore en Casetta Olive leert Kelda van Casale Volpe je op verzoek alles wat je wilt leren!