Skip to main content

januari 13, 2017

Top vijf slowfood restaurants in Le Marche

Gisteren zijn we gestart met de eerste van onze top vijf Slow Food restaurants in de omgeving van ons vakantiehuis Villa Fiore in Le Marche, Italië. Wat is dat Slow Food gebeuren nu precies?

Het ritme van ons bestaan
laat zich niet dwingen.
Levenskunst bestaat er uit dat
je leert hoe je aan alle dingen
hun tijd kunt geven.”
Carlo Petrini,
oprichter van Slow Food

Slow food vereniging

De Slow Food Vereniging is in 1986 opgericht in Italië en sinds 1989. Officieel geregistreerd als internationale non-profit organisatie. Er zijn meer dan 850 ‘Convivia’ (plaatselijke afdelingen, zoals ook die in Utrecht, onze thuisbasis). Meer dan 100.000 leden zijn de drijvende kracht van de beweging.

Missie van de slowfood vereniging

Omdat Slow Food de relatie ziet tussen gastronomie aan de ene kant en beleid, boerenbedrijf en milieu aan de andere kant, is zij een actief deelnemer aan de discussies
rond landbouw en ecologie geworden. Slow Food combineert het plezier van lekker eten met bewust en verantwoord leven. Slow Food staat voor het behoud van de biologische diversiteit van het voedselaanbod. De activiteiten zijn gericht op smaakeducatie en op het het organiseren van evenementen om co-producenten en producenten van buitengewoon goede voedingsmiddelen bijeen te brengen (Bron: Slow Food Gids).

Hout-grill-Osteria-DellArco

Hout grill Osteria dell’ Arco

Pepe e caccio osteria dell' Arco

Pepe e caccio osteria dell’ Arco

Tagliata Osteria dell'arco

Tagliata Osteria dell’ Arco

Vakantiehuis Villa Fiore & slowfood

Ook in Le Marche zijn verschillende levendige Slow Food afdelingen. De top van 6 Slow Food restaurants vind je in deze blog. Deze top lijsten zijn samengesteld in de Osterie d‘Italia Guida 2016.

Voor jullie zijn natuurlijk vooral de Slow Food restaurants in de omgeving van Villa Fiore van belang. Daarom heb ik een top vijf samengesteld in onze nabije omgeving.

1. Agra Mater (Colmurano)
2. Chalet Galileo (Civitanova Marche) /
3. Osteria dell’ Arco (Magliano di Tenna)
4. L’Enoteca Bar a Vino (Fermo)
5. Da Pippo e Gabriella (Sant’ Angelo in Pontano)

We kunnen oprecht geen voorkeur uitspreken! Het ene restaurant serveert de mooiste vissoorten (uiteraard allemaal direct uit de zee), de andere biologisch vlees de ander groenten om je vingers bij af te likken. Van simpel tot culinaire hoogstandjes. Centraal staan de lokale eerlijke producten, met liefde bereidt tot de meest prachtige gerechten.

Ook benieuwd naar de eetcultuur in Le Marche, Italie? Reserveer dan snel een van onze vakantiehuizenVilla Fiore of Casetta Olive.

Top vijf Slowfood restaurants Le Marche, Kalf met venkel

Kalf met venkel

Top vijf Slowfood restaurants Le Marche, langzaam gegaard rund

Langzaam gegaard rund

De papierwinkel, alles voor de renovatie

Uiteraard hebben ook wij te maken met (soms ook terechte) Italiaanse bureaucratie! Dit huis moet net als Villa Fiore mogelijke bevingen met verve kunnen doorstaan. Daarvoor hebben we ingenieurs, geometra’s, geologen, aannemers, timmermannen, plaatselijke overheid, de provinciale overheid en architecten nodig. Daarnaast uiteraard stapels en stapels en stapels papieren om te ondertekenen en vooral facturen te betalen. Maar alles heeft als doel dadelijk die renovatie zo soepel te laten verlopen, dus bijten we samen met een glimlach door de zure appel heen.

Title

Title

Title

Start renovatie vakantiehuis Villa Fiore

Na de kermis van handtekeningen en rapporten kunnen we eindelijk aan de slag. Primaire doel is het doorpinnen van het volledige huis. Dit is een typisch Italiaanse manier te voorkomen dat muren instorten. Daarna begint het mooiste gedeelte (voor de bouwvakkers dan tenminste). Het sloopwerk. De afgelopen twee weken hebben in het teken gestaan van het verwijderen van vloeren, balken, muren, badkamer en het uitgraven van de begane grond. En het resultaat mag er zijn. Tegen al (onze) verwachtingen in, staat er geen muur meer overeind, zit er geen enkele draagbalk meer in, zijn alle vloertegels verwijderd en starten we volledig opnieuw!

Hergebruik van orginele materialen

Wij zijn verliefd op de oude cotto vloeren van ons huis! Bij oplevering van Villa Fiore hebben we geschrobt tot we erbij neervielen! Dagen achter elkaar. Daarna een aantal lagen bescherming en dat was het! Natuurlijk kregen we wat gezonde tegenwerking….die vloer is nog niet af zei onze architect, die moet nog bewerkt worden. Maar nee, die stenen mogen niet glimmen, juist het onbewerkte maakt ze zo mooi. Alle stenen (pianelle), balken (tenminste diegene die nog bruikbaar zijn), dwarsbalken en stenen zijn zorgvuldig verwijderd uit het huis. De komende maanden zullen ze met zorg ook weer teruggelegd worden op de plek waar ze vandaag kwamen.