Een heus bedevaartsoord in Le Marche

Loreto, stad op de heuvels

Een klein uurtje van Vakantiehuis Villa Fiore en Casetta Olive ligt dit bekende bedevaartsoord. Wanneer je vanaf Ancona richting het zuiden in Le Marche rijdt zie je de kathedraal waar Loreto om bekend staat al heel statig rechts liggen op de heuvel.

Het is met zijn 14.000 inwoners een klein plaatsje op een van de glooiende heuvels van Le Marche. Maar een plaatsje met een grote impact. Een plaatsje ook dat regelmatig wordt bezocht door de paus.

De Basilica della Santa Casa

Deze kathedraal is een van de meest bezochte heiligdommen ter wereld. Hij ligt op het centrale plein van Loreto. De Basilica is zowel van buiten als van binnen ongelooflijk indrukwekkend. Het is dé reden dat Loreto een bedevaartsoord is geworden.

Volgends een 15e eeuwse legende is het huis van Maria in de 13e eeuw door engelen verplaatst van Nazareth naar Loreto. Het ‘Santa Casa’ ofwel Heilige huis staat nu in Kathedraal. Kijk hier hoe Ilja Gort een bezoek brengt aan het Heilige Huis van Maria in Gort over de grens.

Militair Ford in Loreto

De Basilica della Santa Casa wordt omhuld is door een militair fort. Het is uiteraard gebouwd om dit prachtige heiligdom te verdedigen. Een militair fort was nodig in die tijd. Naast pelgrims trok het bedevaartsoord ook dieven die de schatten uit de kathedraal wilden roven. Vanaf het fort heb je uitzicht over de prachtige omgeving rondom Loreto. Het is dan ook een bezoekje waard!

Restaurants in Loreto

Als eerste en echt de moeite waard om een uurtje voor te rijden vanuit Casetta Olive of Villa Fiore is sterrenrestaurant Andreiana. In mijn blog over sterrenrestaurants in Le Marche vertel ik hier meer over.

Ook een aanrader is ristorante enoteca La Locanda del Viale. Zij willen graag de Marchisiaanse keuken in ere houden en werken daar iedere dag aan. Hier krijg je de traditionele keuken voorgeschoteld in een modern jasje.

Als laatste Osteria Lauretana. Hier kun je terecht voor de traditionele keuken en heerlijke pizza’s uit de houtoven. Prima om te lunchen na een bezoekje aan deze pelgrimsstad. Op woensdag zijn ze gesloten.

Loreto bezoeken?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over de legende van Santa Casa? Kom dan logeren in Vakantiehuis Villa Fiore of Casetta Olive. Bekijk hier de mogelijkheden en reserveer je plekje!

Nieuwsbrief