Skip to main content

Praktische vakantie tips voor Le Marche, Italië

Graag neem ik jullie in deze blog mee in een aantal praktische tips voor je reis naar Le Marche, de door  Lonely Planet sinds kort uitgeroepen, op twee na mooiste regio ter wereld.

Praktische vakantie tips voor Le Marche, Italië

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Le Marche te vliegen. Het vliegveld het meest dichtbij onze vakantiehuizen Villa Fiore en Casetta Olive is Ancona (in Le Marche ook het meest centrale vliegveld). Daarnaast zijn er nog drie luchthavens in en in de buurt van Le Marche waar u rechtstreeks vanuit Nederland en België op kunt vliegen. Pescara (ideaal voor het zuiden van Le Marche), sinds kort ook Perugia (Umbrie), Rome en  Bologna (goed voor het noorden van Le Marche). De afstanden vanaf onze vakantiehuizen zijn Ancona 1.10 min, Pescara 1.45 min, Perugia 1.40 min, Rome 2.45 min en Bologna 3.00 uur.

Verbindingen naar Le Marche

Amsterdam – Perugia, Bologna, Rome

Eindhoven – Perugia, Rome, Bologna

Weeze – Ancona, Pescara, 

Brussel Zaventem – Bologna

Brussel Charlerois – Ancona, Perugia, Pescara

Parkeren bij de vliegvelden

Informatie over parkeren bij de vliegvelden kun je vinden op de website van Parkos.

Auto huren in Le Marche

Om bij onze vakantiehuizen te komen heb je echt een auto nodig. Omdat de vluchten vaak betaalbaar zijn en de huurauto’s in Italie relatief goedkoop zijn in vergelijking met andere vakantiebestemmingen huren veel van onze gasten gewoon een auto. Auto huren doen wij altijd tevoren en meestal bij Herz. Tip: stap zo snel mogelijk het vliegtuig uit om naar de verhuurder te lopen. Sta je achteraan dan kan de Italiaanse papierwinkel nog een hoop tijd kosten.

Naar de huisarts in Le Marche, Italië

Naar de huisarts in Italië is heel gemakkelijk. Ga naar de apoteek in het dorp of de stad waar je bent en vraag naar de meest dichtbijzijnde huisarts die open is (dov’è il medico più vicino e aperto?). Ga gewoon in de wachtkamer zitten. Als je aan de beurt bent kun je gewoon naar binnen lopen. Neem wel even een translate appje of woordenboekje mee. De meeste artsen, vooral in dorpen, spreken geen woord engels. 

Als er echt iets mis is tijdens je vakantie, dan kun je ook naar de 1e hulp bij het ziekenhuis gaan. In vrijwel alle steden van enige omvang is –nog- wel een ziekenhuis. Vlak bij Villa Fiore is dat Montegiorgio (Ospedale Diotallevi). Italianen gaan vaak direct naar de eerste hulp. Niet zonder reden, huisartsen doen weinig verrichtingen, zoals hechten, zelf. Wees wel kritisch. In het buitenland weten ze dat buitenlandse zorg goed verzekerd is in Nederland. Mocht je vragen hebben kun je ook altijd even contact met ons opnemen.

“Life is short. Buy the shoes”

(Outlet) shoppen in Le Marche

De regio Le Marche staat bekend om de schoenenindustrie en de textielindustrie. Dat zie je met name op de doordeweekse vluchten. Dan vliegen er nog steeds veel inkopers richting Le Marche om zaken te doen. Omdat Le Marche van oudsher de thuisbasis was van bekende kleding merken zie je dat nog overal terug. Vooral in de vele outlet stores die Le Marche telt. Je betaald hier zo’n 40% tot 50% minder dan in Nederland.

Outlets in Civitanove Marche

In dit dorpje op een half uurtje van Villa Fiore en Casetta Olive vind je Il Castagno Brand Village. Hier zijn alle merken op één plek verzameld. Dus hier zit je goed! Hier  vind je onder andere de merken Prada, Hugo Boss, Hogan, Tod’s en Botticelli en vele andere Italiaanse bekende merken.

Boodschappen doen in Le Marche

De meeste huurhuizen in Le Marche hebben hun wisseldag op zaterdag. Op zondag zijn de meeste supermarkten en gewone winkels dicht op zondag. Zit je dus op het platteland, houdt daar dan rekening mee. De grote ketens in de steden zijn vaak wel gewoon open. Verder zijn de winkels tussen 13.00 en 16.30 iedere dag gesloten (muv de grote centri commerciali). Een in de buurt van onze vakantiehuizen is in Campiglione: Centro Commerciale Fermo Girasole.

Marktjes in Le Marche

Betaalbaar boodschappen doen kan op een van de vele marktjes in onze regio. Juist omdat Le Marche het thuisland is van vele bekende merken kun je op de markt ook vaak mooie koopjes vinden. Wil je je precies weten waar en wanneer check dan een eerdere blog over de (antiek) markten in Le Marche.

Strand bezoeken in Le Marche

Bezoek je in het hoogseizoen het strand houdt dan rekening met het feit dat je op grote delen strand alleen mag liggen als je een bedje en een parasol huurt. Een plekje vooraan bij de zee is zeldzaam. Veel bedjes worden voor de hele zomer, maar in ieder geval in augustus verhuurd aan locals en Italiaanse families die hun hele zomer aan de kust doorbrengen. Kijk dus niet raar op als alle stoeltjes vooraan vrij zijn, maar je ze toch niet kunt gebruiken. Aan de drukke boulevards kun je tussen strandtenten in de spiaggi liberi (vrije stranden) vinden. Daar mag je met je eigen handdoekje en parasol gaan zitten. Lees meer tips over de mooiste strandjes van Le Marche in een van mijn eerdere blogs.

Actief zijn in Le Marche

Last but not least, ben je sportief aangelegd en is een vakantie voor jou niet alleen maar lekker eten en slenteren? Dan kun je je lol op in Le Marche. Golfen aan de Conero, fietsen, wandelen (we hebben voor u een paar mooie routes uitgezocht), klimmem, hardlopen, raften. Voor eenieder is er wel iets te vinden. Bij Villa Fiore staan twee mountainbikes waar gratis gebruik van gemaakt kan worden. Wil je nu ook een keer het mooie van Le Marche beleven? Huur dan een van onze prachtige vakantiehuizen. Casetta Olive is geschikt voor maximaal 4 personen en Villa Fiore tot 14 personen.