Skip to main content

Recept ravioli ricotta spinazie met salsa pomodoro

Zin in ravioli (met ricotta en spinazie)? Beloof me dan geen kant-en-klare variant te kopen maar het echt een keer zelf te maken! Verse pasta smaakt zo anders! Echt, dit gerecht is meesterlijk en simpel te maken.

Het woord ravioli komt van het Genuese woord rabioli, wat restant betekent. Vroeger werd pasta gevuld met de overblijfselen van andere maaltijden. Tegenwoordig bestaan er honderden recepten, maar de ricotta spinazie ravioli behoort tot de populairste varianten. Wij maken hem dit keer met salsa pomodoro (of con pomodoro), maar met een traditionele burro e salvia (geklaarde boter met gebakken salie blaadjes) is het ook goddelijk!

In vakantiehuis Villa Fiore en Casetta Olive maken we dit gerecht vaak. Van onze Italiaanse vrienden krijgt manlief Dennis (ik natuurlijk niet) regelmatig het compliment ‘come un cuoco Italiano’. Mooier kan het niet worden.

Verse-spinazie-voor-ravioli-Villa-Fiore-Casetta-Olive
Tomaten-voor-salsa-rossa-Villa-Fiore-Casetta-Olive
Voorbereiding-Ravioli-ricotta-spinaci-Villa-Fiore-Casetta

Eierpasta als basis voor ravioli

Om gevulde pasta te maken, welke dan ook, gebruik je eierpasta. Ook voor linguine, tagliatelle en papardelle gebruik je eierpasta. 

De ingrediënten voor een basisrecept eierpasta is als volgt:

  • 100 gram tipo 00
  • 1 middelgroot ei, het liefst een biologisch of scharrelei
  • fijn zout
  • 1 theelepel olijfolie alleen wanneer nodig

Ik adviseer 100 gram bloem voor 1 tot 2 personen. 200 gram voor 2 tot 3 personen en 400 gram voor 4 tot 6 personen. 

Om te beginnen zorg je voor een schoon werkoppervlak. Je legt het bloem in een heuveltje op je werkblad met een kuiltje in het midden. Doe het ei in het kuiltje en het snufje zout. Meng het ei rustig met een vork door het bloem tot het korrelig is. Begin dan met kleden tot het pastadeeg glad en elastisch is. Lukt dit niet helemaal, voeg pas dan een beetje olijfolie toe. Dek het daarna af en laat het eierdeeg een half uurtje rusten op kamertemperatuur.

Ricotta spinazie vulling voor de ravioli

Voor de ricotta spinazie vulling heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram (uiteraard liefst verse) ricotta
  • 400 gram spinazie
  • snufje zout
  • nootmuskaat
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroenschil (dit hoeft niet)

Bak de spinazie kort op zodat het volledig zacht is geworden. Giet de spinazie af en stop de opgebakken spinazie in een theedoek. Bind deze dicht en knijp de spinazie volledig uit/droog, zodat er geen vocht meer in zit. Laat vervolgens afkoelen. Snij de afgekoelde spinazie fijn en mix de spinazie, ricotta, een ei, zout, peper en nootmuskaat samen in een kom. Bij voorkeur met de hand, niet in een keukenmachine. Mocht je het lekker vinden (en volgens ons een echte aanrader) kun je nog rasp van een citroenschil toevoegen.

ricotta-spinazie-vulling-voor-ravioli-voor-Villa-Fiore-en-Casetta-Olive
ricotta-spinazie-vulling-voor-ravioli-voor-Villa-Fiore-en-Casetta-Olive
Spinazie-voor-de-ravioli-ricotta-spinazie-Villa-Fiore-Casetta-Olive

Salsa pomodoro voor de ravioli

Om deze verse salsa pomodoro, of gewoon, verse tomatensaus te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Hoeveelheid verse (honing)tomaten naar keus
  • 2 teentjes verse knoflook
  • Olijfolie extra vergine
  • Snufje zout
  • Peper uit de pepermolen
  • Theelepel honing of suiker

Snij de tomaatjes door de helft. Verwarm de pan met goede olijfolie. Voeg eerst de knoflook toe in de pan en vervolgens de tomaatjes. Laat het geheel goed inkoken. Wanneer het goed is ingekookt breng je het op smaak met zout en eventueel een beetje peper. Mix het geheel fijn met een staafmixer.

Tomaten-voor-salsa-rossa-Villa-Fiore-Casetta-Olive
Salsa-rosso-Villa-Fiore-Casetta-Olive

Verse ravioli maken

En dan zijn we nu bij het leukste gedeelte aangekomen. Alle ingrediënten komen samen om ravioli ricotta spinazie te maken! Het begint met het uitrollen van het pasta deeg. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Met een deegroller, met een hand pastamaker of een elektrische pasta machine. Wij gebruiken onze KitchenAid met een speciaal opzetstuk om pastadeeg mee uit te rollen (zie onderstaande video). Wanneer je de pasta hebt uitgerold (begin op de laagste stand en draai de pastamachine iedere keer een tandje strakker) bestrooi je het aanrecht met een beetje bloem. Leg het pasta vel op je bestrooide aanrecht en leg op gelijke afstanden een lepel vulling. Maak de pasta rondom de vulling vochtig met wat water en klap de pasta dan over de vulling heen. Druk de pasta om de vulling heen goed aan en snij in mooie vierkante ravioli’s. Een ravioli mes is hiervoor wel een aanrader!

Ricotta-spinaci-zelfgemaakt-Villa-Fiore-Casetta-Olive

Pasta koken en samenvoegen

Om de verse ravioli te koken zorg je dat je ten minste twee derde meer water dan pasta in de pan hebt. Voeg pas zout toe als het water kookt. Het water zou moeten smaken naar zeewater. Deze ravioli is natuurlijk veel sneller gaar dan droge pasta. Wanneer de ravioli naar boven komt drijven is hij gaar. Voeg altijd de ravioli toe in de pan met de saus. Vergeet niet een beetje kookvocht toe te voegen. Serveer direct uit de pan!

Ravioli-ricotta-spinaci-Villa-Fiore-Casetta-Olive

Verse ravioli leren maken in vakantiehuis Villa Fiore of Casetta Olive

Wil je zelf leren verse ravioli te maken. Boek dan een kookcursus bij een van de beste koks in onze omgeving. Kelda verhuisde ruim 10 jaar geleden met haar wielren liefhebbende man Mike naar Le Marche. Zij startten daar de kleinschalige B&B Casale Volpe. Speciaal voor onze gasten geeft ze op maat gemaakte kookcursussen

Ben je geinspireerd geraakt en wil je zelf meer koken. We schreven recepten voor maccheroncini al ragú, Olive Ascolane of Cavatelli al pesto genovese…Of nog mooier, kook deze recepten of bezoek één van de sterrenrestaurants die Le Marche rijk is vanuit één van onze vakantiehuizen.